ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 12ΑΡΙ ΟΠΛΟ

Συντάκτης: Θέμης Τσιάβος
anfora-sto-dodekari-oplo

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 12ΑΡΙ ΟΠΛΟ

Γνωρίζω ελάχιστους στην Ελλάδα που δεν χρησιμοποιούν στο κυνήγι ή ακόμη και στη σκοποβολή το διαμέτρημα των 12cαl.
Αιτία το ο, τι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία σε όπλα αλλά και σε φυσίγγια όλων των τύπων. Εξάλλου, το κόστος των φυσιγγίων cαt.12 είναι το μικρότερο από όλα τα διαμετρήματα λόγω κατανάλωσης και ανταγωνισμού.

Επιλέγοντας ΟΠΛΑ

Στην χώρα μας δεν υπάρχει θήραμα που να μην καταβάλλεται από 12άρι λειόκαννο. Αρκεί να βάλεις το κατάλληλο πυρομαχικό στη σωστή απόσταση που είναι περίπου τα 35 μέτρα (εκτός του μονόβολοu που μπορεί να πλήξει θανάσιμα ακόμη και στα 1 00 μέτρα).

Δεν χρειάζεται,λοιπόν,ν> αναφερθούμε στα ραβδωτά, τα οποία, εκτός του ότι απαγορεύονται νομικά, είναι πιο επικίνδυνα λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές (πάνω από 800 μέτρα), είναι δύσκολη η χρήση του σε σχέση με το ανάγλυφο του εδάφους και την ελλιπή σκοπευτική παιδεία που έχουμε.

Τα διαμετρήματα στα λειόκαννα διαμορφώθηκαν, ιστορικά, στον 190 αιώνα στην Αyyλία σπό την ανάγκη yια εκβιομηχάνιση και τυποποίηση που επέβαλαν κοινό τρόπο μέτρησης της διαμέτρου της κάννης

Οι Άγγκοι οπλουργοί εξέεφρασαν την εσωτερική διάμετρο ως συνάρτηση της μονάδας βάρους που ήταν η λίβρα (lbs) – 1 λίβρα = 453,59 γραμμάρια-. Ως διαμέτρημα μιας κάννης όρισαν τον αριθμό μολύβδινων σφαιρών με διάμετρο ίση με εκείνης της κάννης που ζυγίζουν αθροιστικά μια λίβρα.

Οπότε Gαuge ή Cαliber 12, σημαίνει ότι 12 μολύβδινα σφαιρίδια αυτής της διαμέτρου αρκούν yια βάρος μιας λίβρας.

Αντίστοιχα για ένα cα. 1 6, χρειαζόμαστε 16 από τις μικρότερες μολυβένιες σφαίρες yια το ίδιο βάρος. Η μέτρηση ξεκινά από το cαl.4 που χρησιμοποιούνταν στα φαλαινοθηρικά, συνεχίζεται στο cαl.8 και cα 1. 1 Ο που έχουν σχεδόν χαθεί από την αγορά.

Σήμερα το πλέον διαδεδομένο είναι το cαl.12, τα λιγότερο διαδεδομένα είναι τα cαl.16 και 20,24,28 και 36.

Το δημοφιλέστερο όλων είναι από πρακτικής άποψη το 12άρι με την τεράστια ισχύ πυρός και την πληθώρα επιλογών για το πυρομαχικό, το οποίο έχει τρία πιθανά μήκη θαλάμης ή μήκος φυσιγγίου.

Έχουμε στη διάθεσή μας τα απλά έως 70mm η 2 .3/4της ίντσας, τα mαgnum 76,2 ή 3 ίντσες και τα supenηαgnum 89 mm η 3. 1 /2 ίντσες.

Στην αyορά, στο κuνήyι και στην σκοποβολή σηναντάμε δύο κατηγορίες λειόκαννων:

Η πρώτη αφορά τα αρθρωτά που είναι τα μονόκαννα, πλαyιόκαννα και αλληλεπίθετα (superpoze) -λέγονται έτσι, επειδή κατά κανόνα “σπάνε”, yια να γεμίσουν και να αδειάσουν.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα αυτογεμή όπλα ή καραμπίνες αδράνειας, αερίων, ή επαναληπτικά (“χραπαχρουπα”) με χωρητικότητα συνήθως 5 φυσιyyίων περιορισμένη στα τρία με αφαιρούμενο αποστάτη, υποχρεωτικό από την Εελ

Στην Ελληνική αyορά υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, γι’ αυτό και ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ποτέ!
Το λέω αυτό από προσωπική πείρα!
Φuσίγγια χειροποίητα από διάφορους επίδοξους ιδιογομωτές, ή ακόμη και από φίλους κυνηγούς,
προτιμώνται πάντα από εταιρίες κατασκευής, οι οποίες έχουν όλες τις τεχνολογικά ευεργετικές συνέπειες και προδιαγραφές. Φυσικά, ο κυνηγός, από την πλευρά του, πρέπει υποχρεωτικά να δοκιμάσει τα φυσίyyια αυτά και να ταιριάξει στο όπλο του ανάλογα με τα θηράματα, τις καιρικές συνθήκες, τα τσοκ και τις αποστάσεις.


Εξαιρούμε από την κριτική yια την ιδιογόμωση όσα φυσίyyια έχουν φτιαχτεί με μεράκι, χρόνο και κυρίως γνώση.

Επιλέγοντας ΦΥΣΙΓΓΙΑ

Τα φυσίyyια χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με το βάρος της γόμωσης:

  1. Μαλακέςyομώσεις με βάρος σκαyιών 28, 29, 30, 31 γραμμαρίων.
  2. Κανονικές γομώσεις με βάρος σκαγιών 32, 33, 34, 35 γραμμαρίων.
  3. Ισχυρες yομώσεις με βάρος σκαγιών από 42 έως 56yραμμαρίων.

Εκτός των παραπάνω τριών υπάρχουν και άλλες κατηyορ>ιες όπως: Τα σκοπευτικά φυσίyyια 2 4 γραμμαρίων,
τα διασποράς, και οι γομώσεις yια μεγάλα τριχωτά, όπως μονόβολα και δράμια (μπάλες). Οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας yια να επιλέξουμε φυσίyyια είναι:

  1. το θήραμα που θέλουμε να καταβάλλουμε,
  2. τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε
  3. το όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε,
  4. το υψόμετρο που θα κυνηγήσουμε και
  5. τις δοκιμές που θα πρέπει να κάνουμε.


Facebook
Print
Twitter

Πρόσφατα άρθρα